Štěstí v Bhútánu

11.01.2015 21:06

Pod stromečkem jsem našla ke své radosti i pár knížek, zaujala mě kniha "Dalajlamova kočka" od Davida Michieho. Lehkou zábavnou formou přibližuje buddhismus na konkrétních příkladech ze života. Nalezená kočka vypráví svůj život v těsné blízkosti Dalajlamy. Stává se svědkem rozhovorů mezi Jeho Svatostí a jeho hosty. V milém příběhu často nechybějí humorné situace - kočka se tře o nohy hvězd a dělí se o poznání, které získává mezi buddhistickými mnichy. Mezi návštěvami Jeho Svatosti je např. i královna sousedního království Bhútánu. Zaujala mě tato poznámka, tak hledám další podrobnosti.

 

Tento stát se krčí mezi Indií a Čínou. Říká se mu Dračí země. Zatímco ostatní země měří svůj úspěch hrubým domácím produktem, bhútánský král Džigme Singye Wangchuck uznává zcela jinou veličinu - hrubé domácí štěstí. Mladý král žije velmi skromně, ještě před deseti lety bydlel v jednoduchém dřevěném srubu. Jako náš pohádkový král Miroslav jezdil na koni mezi lid a naslouchal mu (Viliam Poltikovič o tom natočil film Poslední pohádkové království).

 

Ve světě se král proslavil výrokem, že je pro něj důležitější štěstí lidí, než růst výroby a hrubého národního produktu. Bylo určeno devět základních indikátorů štěstí – psychická pohoda, zdraví, vzdělání, rovnováha ve využití pracovního a volného času, síla komunit, kulturní různorodost a vitalita, ekologické zdraví, životní úroveň, dobrá vláda a administrativa.

 

Král vystudoval Oxford. Zrušil mnohé z tradičních nařízení. Jeho poddaní mu už smějí pohlédnout přímo do očí a nemusejí před ním devětkrát padnout k zemi. Osvícený panovník uznal důležitost rovnováhy mezi ekonomickou prosperitou a udržováním kulturního dědictví. Pro někoho může být překvapivé, že v zemi je zakázán prodej tabákových výrobků. První televizi v Bhútánu se objevila až v r. 1999. Lidé se více zaměřovali na rozvíjení vnitřního bohatství než na materiální záležitosti.

V r. 2011 se oženil, královnou je krásná Jetsun Pemu, která vystudovala mezinárodní vztahy a psychologii. Viz foto.

 

Zajímavé je, že země nevydává horolezecká povolení. Nejvyšší hora Gangkar Puensum (7570 m.n.m.) je nejvyšší vrchol světa, kam nevstoupil člověk, protože hory jsou považovány za sídla místních bohů.

Češi nejsou v Bhútánu neznámí, jezdí jich do Bhútánu asi sto ročně. Mohou narazit na své krajany v kokpitu letadel, protože bhútánské mezinárodní letiště v Paro patří k nejnáročnějším na světě na přistání i vzlet. Tři čeští piloti se speciálním výcvikem umí mezi horami pilotovat letadlo.

Na podzim loňského roku navštívila Bhután herečka Jitka Čvančarová s programem UNICEF na podporu dětí.

Loni do Bhútánu zavítala také česká státní delegace vedená K. Schwarzengberem, přijal ji král Wangchuck. Delegace jednala i o detailech výstavy bhútánských textilií a šperků, kterou připravuje Národní muzeum v r. 2015. Uvažuje se o návštěvě nejvyšších zastupitelů z Bhútánu u nás v březnu t.r. Česká republika by byla první zemí v Evropě, kterou by navštívili. Tak se můžeme těšit třeba i na královnu z "Dalajlamovy kočky".